Jure Čuvalo - hercegovački Rocky

ljubuski.info

Boksačka legenda George Louis Chuvalo (Jure Čuvalo), bivši kanadski boksač teške kategorije i jedan od najuspješnijih boksača svih vremena, održao je danas u prostorijama Gimnazije u Ljubuškom predavanje o borbi protiv droge.

Čuvalo je srednjoškolcima govorio o svojoj teškoj obiteljskoj tragediji u kojoj je od droge izgubio tri sina i suprugu zbog čega je i osnovao organizaciju za borbu protiv droge koja djeluje preventivno.

George Louis Chuvalo (Jure Čuvalo), bivši kanadski boksač teške kategorije, jedan od najuspješnijih boksača svih vremena, nakon 39 godina posjetio je kraj svojih roditelja − Proboj pokraj Ljubuškog.

U ponedjeljak u poslijepodnevnim satima, na putu k zavičaju svojih predaka sletio je u splitsku zračnu luku u Resniku, gdje ga je dočekala cijela svita novinara i rodbina.

− Prvi put nakon 39 godina idem u rodni kraj svojih roditelja. Prelijep je osjećaj vidjeti rodbinu i teško mi je zadržati emocije. Kad ih vidim, sjetim se svoje obitelji, suza mi krene. Drago mi je da me je toliko ljudi dočekalo − kazao je 72-godišnji Chuvalo, prozvan “najboljom bradom” boksa, koji izgleda kao da mu je barem 30 godina manje.

Iznenadio nas je Chuvalo i dobrim hrvatskim, pogotovo kad se uzme u obzir da jako dugo nije bio na našem govornom području.

− Kad su moji roditelji Stipan i Kate došli u Kanadu, nisu znali engleski pa smo doma govorili hrvatski − objasnio je.

Chuvalo je postao poznat s 18 godina, kad je na jednom turniru nokautirao četvoricu suparnika osvojivši nagradu od 500 dolara. Bio je prvi Hrvat u svijetu profesionalnog boksa, a tijekom 21-godišnje karijere dva se puta borio za titulu svjetskog prvaka u superteškoj kategoriji.

Ostvario je 73 pobjede (64 nokautom), a jedini je profesionalni boksač koji nikada u karijeri nije pao u ringu! Poražen je 18 puta, a dva je puta odboksao neriješeno.

U boksačkoj "Kući slavnih"

Boksom se prestao baviti 1979. godine, a poslije je uvršten u kanadsku “Kuću slavnih”. Prije 11 godina, zbog humanitarnog rada i borbe protiv droge dobio je “Orden Kanade”, najveće priznanje te zemlje.

ljubuski.info
Jure u danima aktivnog bavljenja boksom

U Hrvatsku i BiH došao je na poziv Saveza tajlandskog boksa, Muay Thai BiH, čiji će biti počasni gost na Međunarodnom kupu tajlandskog boksa u petak u Ljubuškom. Tom prigodom održat će i predavanje o štetnosti droge.

− Tri moja sina i žena umrli su zbog problema s drogom. Zato sam osnovao organizaciju za borbu protiv droge koja djeluje preventivno. Razgovaramo s mladima, te po kaznionicama s ljudima koji su već imali problema s drogom.

Izvorni Rocky

I za kraj, nešto što mnogi ne znaju: navodno su okršaji Alija i Chuvala inspirirali Sylvestera Stallonea za priču o Rockyju.

− Ne znam je li to istina, ali znam da u jednoj sceni Rocky vadi svoju sliku, a na njoj sam zapravo ja. Uz to, Paulie je bio moj sparing partner. Previše slučajnosti, možda bih trebao zatražiti nešto novca, ha-ha − komentirao je Chuvalo.

Čak 27 rundi protiv Alija

Čuvalo je jedini borac kojeg legendarni Muhammad Ali nije uspio srušiti na pod, a boksali su 27 rundi u dvije borbe! Prvi put u Torontu 1966. godine, kad je Ali nakon 15 rundi pobijedio na bodove, te nakon šest godina. Tada je Ali u New Yorku bio bolji nakon 12 rundi, ali je za Čuvala izjavio: “On je bio najtvrđi boksač s kojim sam se ikad borio. Primao je moje najbolje udarce.”

Josip Smolić|[ Slobodna Dalmacija

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari