Građani BiH najviše vjeruju medijima, a najmanje političarima i strankama

ljubuski.info

Ankete su pokazale da građani nevladinom sektoru vjeruju 44,4 posto, međunarodnoj zajednici 45,8 posto i uopćeno institucijama vlasti 43,1 posto.

Građani Bosne i Hercegovine najviše vjeruju medijima (61,8 posto) i vjerskim zajednicama (56,7 posto), dok su političke stranke i političari pridobili najmanje povjerenja od građana (16,6 posto).

Rezultati su to istraživanja koje su od 21. ožujka do 11. travnja proveli Friedrich-Ebert-Stiftung u Bosni i Hercegovini i Udruženje/udruga BH novinari na uzorku od 516 ispitanika.

Ankete su pokazale da građani nevladinom sektoru vjeruju 44,4 posto, međunarodnoj zajednici 45,8 posto i uopćeno institucijama vlasti 43,1 posto.

U odnosu na 2023. godinu, povjerenje građana u medije je opalo za 5 posto, te u međunarodnu zajednicu - u Republici Srpskoj čak polovina ispitanika nema povjerenje u međunarodnu zajednicu.

Jedan od glavnih zaključaka ovogodišnjeg istraživanja su da više od polovine ispitanika smatra da je sloboda medija djelomično prisutna 54,3 posto.

Kad je riječ o entitetima, u RS-u tek 37,6 posto ispitanika smatra da je sloboda medija djelomično prisutna, a nešto manje od 30,9 posto da je potpuno prisutna. U Federaciji BiH (FBiH) znatno veći dio ispitanika nego u RS smatra da je sloboda medija djelomično prisutna (63,8 posto) dok samo 10,7 posto misli da je potpuno prisutna.

Ispitanici su gotovo jednako zadovoljni radom medija i novinara u odnosu na 2023. godinu. U ovom dijelu, znatno se razlikuju ocjene u entitetima: u RS dvije trećine ispitanika je nezadovoljno radom medija i novinara ili u procentima 65,8 posto. U FBiH za 10 posto poraslo je zadovoljstvo radom medija i novinara.

Najviše ispitanika smatra da je politička ovisnost najveća prepreka slobodi medija (57,7 posto) zatim opća politička klima 32 posto. Prema mišljenju građana RS-a, dvije glavne prepreke slobodnom novinarstvu su politička ovisnost (52,2 posto) i finansijska ovisnost (37,6 posto). U FBiH, političku ovisnost kao prepreku slobodnom novinarstvu prepoznaje 59,7 posto ispitanika, te opću političku klimu (28,8 posto).

Velika većina stanovnika BiH ne odobrava niti jedan oblik nasilja prema novinarima - 87,4 posto ispitanika, ali ipak 12,6 posto ispitanika smatra da su "u nekim slučajevima napadi na novinare opravdani". U RS i dalje više od četvrtine ispitanika odobrava nasilje prema novinarima - 26,4 posto anketiranih, što je znatno manji procent nego u 2023. godini (74,1, posto) i dalje zaista zabrinjavajući podatak. U FBiH nasilje odobrava 5,2 posto anketiranih.

U cijeloj BiH je zabrinjavajuće veliki broj građana koji nisu upoznati sa kriminalizacijom klevete u RS - čak 40 posto anketiranih. Gotovo polovina stanovnika RS nije upoznata sa kriminalizacijom klevete u tom entitetu, a u FBiH taj procent je oko 34 posto. U oba entiteta građani su svjesni negativnih posljedica kriminalizacije klevete - u RS takvo mišljenje dijeli 30,9 posto anketiranih, a u Federaciji njih 39,9 posto.

Kao prvi izvor informacija, TV polako gubi primat nad ostalim medijima na teritoriji BiH. TV kao prvi izvor koristi 39,7 posto građana, a veća polovina koristi internet 38,6 posto i društvene mreže 18,4 posto. U RS internet je prvi izvor informacija za 59 posto ispitanika, zatim slijede društvene mreže (28,7 posto), dok TV koristi tek 18,5 posto ispitanika u svrhu informisanja. TV je još uvijek predominantan izvor informacija za 51,5 posto anketiranih u FBiH, zatim slijedi internet 31,6 posto, te društvene mreže 13,2 posto, priopćili su BH Novinari

FENA

Glas naroda

Znaju li građani da su mediji isto pod kontrolon partije.

Mediji kažu da građani vjeruju medijima?!
Mediji u službi politike- propaganda!
Hvalite me usta moja kad drugi neće

A mediji su usta političara ili onog tko najviše plaća.Više je slobodnih medija bilo za vrime Jugoslavije nego danas ako danas uopće i postoje

Dašta dašta.

Medijim viruju 0,0001 % a političarim 0,00002% a to je voma različito??
Svi su pokazali pravo lice u covid-tiraniji!?

Veterani 317 Sbbr heroj grada najviše vijeruju Senadu Hadžifejzoviću .Pozdrav Domovini do vračanja nam-vam 10 posto uštede od Umirovljenika- Penzionera .

Sve je ovo šizofrenija.

Građani BiH najviše vjeruju medijima, a najmanje političarima i strankama
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari