Ljubušak kojemu ni Muhammad Ali ništa nije mogao

ljubuski.info

On nikad nije pao u ringu! U karijeri je podijelio knock outa više nego što su Rocky Marciano, Joe Frazier i Mike Tyson odradili mečeva, a boksao je s takvim veličinama kao što su Muhammad Ali, Georg Forman, Floyd Patterson, Ernie Terrell, Joe Frazier, Jerry Quarry i brojni drugi.

Možda mlađim ljubiteljima sporta njegovo ime zvuči nepoznato, ali danas 72-godišnji Hrvat Jure Čuvalo, ili kako ga Kanađani zovu George Chuvalo, jedna je od najvećih živućih legendi boksa, čovjek koji je svojevremeno, u doba kada je boks doživljavao svoje vrhunce, zadivio svijet svojim boksačkim umijećem i borbenošću po kojoj je bio itekako prepoznatljiv.

Bio je prvi Hrvat, koji je mnogim našim boksačima otvorio put u svijet profesionalnog boksa. I dan danas prepričavaju se njegove borbe s Muhammadom Alijem.

Čuvena borba iz 1966.

“Kanađanin iz Ljubuškog”, točnije iz malog mjesta Proboja, Dnevni list ekskluzivno doznaje, ovog će ljeta sa suprugom i unukom doći u svoj rodni kraj gdje će, na poziv Ante Šimovića, predsjednika Saveza tajlandskog boksa BiH sa sjedištem u Ljubuškom, biti imenovan počasnim predsjednikom krunskog Saveza za profesionalni Boks u Bosni i Hercegovini.

- Obavio sam duži razgovor s velikom boksačkom legendom Jurom Čuvalom, objasnio sam mu da će u BiH uskoro zaživjeti krunski Savez za profesionalni boks, te da su svi čelni ljudi Saveza jednoglasni da se Juri ponudi mjesto počasnog predsjednika. Jure je to sa zadovoljstvom prihvatio i dogovorili smo se da sa svojom suprugom i unukom dođe u BiH. Očekujemo ga na Memorijalu Ludviga Pavlovića, na kojem će nastupiti i jedan boksač iz Kanade kojeg će Jure dovesti, kazao je Ante Šimović, predsjednik Saveza tajlandskog boksa BiH.

Nije slučajno da će Čuvalo doći baš u Hercegovinu. Njegovi roditelji Stjepan i Kata su iz Proboja kraj Ljubuškog, a Jure je rođen 12. rujna 1937. u Torontu. Kada se obitelj Čuvalo preselila u Kanadu majka Kata bila je u sedmom mjesecu trudnoće. Jure je se boksom počeo baviti u 17. godini, a 1956. postao je prvak Kanade kada je zaslužio poziv u reprezentaciju i bio odabran među putnike na Olimpijske igre na koje na koncu nije otišao jer je prešao u profesionalce i razvio impresivnu karijeru prepoznatu u svjetskim razmjerima.

- Njegov dolazak će značiti ogroman napredak za boks na ovim prostorima. Ujedno, to će biti mogućnost da pravi talenti dobiju i pravu šansu za uspjeh uz pomoć čovjeka koji je živa legenda svjetskog boksa. Dolazak gospodina Jure Čuvala bit će nešto posebno jer njega mnogi žele vidjeti, upoznati ga i stisnuti mu ruku, kazao je za Dnevni list Šimović.

U profesionalnoj karijeri koja je trajala 21 godinu Jure se dva puta borio za titulu svjetskog prvaka u superteškoj kategoriji, a boksom se prestao baviti 1979. Jedanaest godina poslije uvršten je u kanadsku “Kuću slavnih”, a 1998. zbog humanitarnog rada i borbe protiv droge dobio je “Orden Kanade”, najveće priznanje te zemlje. Zvijezda s njegovim imenom postavljena je na “Šetalištu slavnih” 2005.

Više nego impresivan je podatak da je u karijeri zabilježio 73 pobjede od čega 64 knock outom, još impresivniji je podatak da je jedini profesionalni boksač koji nikada u karijeri nije pao u ringu. Čuvalo se devet puta borio u slavnom Madison Square Gardenu, njujorškoj Areni u kojoj su odrađeni neki od najvećih mečeva u povijesti.

Čuvalo je jedini borac kojeg legendarni prvak Muhhamad Ali nije uspio “slomiti”, a boksali su 27 rundi u dvije borbe! Prvi put borili su se u Torontu 1966., a Ali je poslije 15 rundi bespoštedne borbe pobijedio na bodove. Druga borba dogodila se šest godina poslije u New Yorku (Madison Square Garden) kada je nakon 12 rundi ponovno Ali izašao kao pobjednik, i opet na bodove. Mnogi su se pitali zašto Čuvalo nije pobjednik, a on im je odgovorio:

“Trebao sam imati dobrog menadžera. Nisam imao sreće s tim. Da je sa mnom bio Angelo Dundee (čovjek koji je radio s Alijem) nitko me ne bi godinama skinuo s trona.” Zanimljivo, nakon njihovog prvog dvoboja, '66. u Torontu, ostalo je zabilježeno da je pobjednik poslije žestoke borbe završio u bolnici mokreći krv, a poraženi je otišao sa ženom na ples!

Uz borbu Čuvala i Alija vezana je i još jedna zanimljivost. Naime, njihov drugi meč, '72. u New Yorku poslužio je kao inspiracija Sylvester Stalloneu da snimi sad već legendarni film “Rocky”.

- Njegov dolazak i boravak u Ljubuškom i BiH se pomno planira i bit će to zaista veliki događaj, najavio je Šimović.

Dnevni list

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari